Waarom Hatha Yoga?

Yoga is meer dan alleen bewegen, maar degene die aan yoga 'doet' weet dat yoga meer dan een manier van bewegen is dan slechts bewegen alleen. 

Toch is het imago van yoga nog steeds wat wazig, of 'zweverig'. 

Waarschijnlijk omdat yoga anders is dan wij gewend zijn, of dat het uit India komt of mogelijk omdat het een andere manier van denken is? 

Belangrijker is het om uit te leggen waarom het wèl interessant is om het in ieder geval eens te proberen.

ENKELE REDENEN WAAROM JE AAN YOGA ZOU MOETEN BEGINNEN:

1. Adem. Doe je aan Yoga dat word je je bewust van je adem. Door de adem te gebruiken als leidraad in de oefeningen kom je tot meer souplesse, meer ontspanning en krijg je meer ruimte op plekken waar je dat nodig hebt.

2. ONTSPANNING

In alle vormen van Yoga wordt je lichaam en je geest dicht bij elkaar gebracht. Zo kom je in balans en zul je je beter, ontspannener voelen. bewegen zorgt ervoor dat je endorfinen aanmaakt (ook wel 'gelukshormoon" genoemd) waardoor je cortisol (stresshormoon) daalt. Dát maakt dat je meer ontspanning ervaart.

3. CONCENTRATIE

Om yoga houdingen (asana's) te doen, moet je je goed concentreren. Dat is -zeker in het begin- niet eenvoudig, maar als je volhoudt helpt yoga je ook je concentratievermogen te vergroten. Je focus wordt scherper, en dat kan je weer goed gebruiken in het dagelijks leven!

4. NU- leven

Concentratie en focus maken dat je, ook in de yogales, wat meer leert te leven in het NU. We zijn immers altijd op weg, op weg naar dat mooie doel? Tijdens het op weg zijn vergeet je te focussen op het moment waarin je bent. Doorhollen geeft stress, om je heen kijken naar je omgeving en VOELEN/ZIEN ontspant. Yoga leert je als het ware om je heen te kijken....zonder het doel te verliezen overigens!

5. ZELFBEHEERSING

Veel mensen zijn uitermate gedisciplineerd, anderen daarentegen helemaal niet. Hoe je ook in elkaar zit, als je serieus aan yoga doet, dan komt er automatisch discipline in je leven.

6. SOUPLESSE

Door beoefening van yoga-houdingen wordt je lichaam geleidelijk aan soepeler (of leniger), noem het een bij-effect van yoga. Je wervelkolom is het centrale middelpunt in een yoga les, rechts/links-, voorover/achterover buigen, draaien... dat alles maakt je vanzelf soepel! en je werkt binnen je eigen grenzen, want...

7. YOGA KENT GEEN COMPETITIE, YOGA DOE JE VOOR JEZELF!